15 Haziran 2007

İzmir İl Başkanlarının Liste yeri


İl Başkanlarının Liste yeri


CHP, eski il bşk. Selçuk Ayhan’ı II. Bölge 6. sıraya koyarak kendisine olan memnuniyetini göstermiştir. 2002 Kasım Genel Seçimlerinde her iki bölgeden 8 parlamenter çıkaran CHP’nin 6. sırası garantili bir yerdir. MHP’nin barajı geçmesi durumunda en fazla 2 eksik mebus çıkarır ki, Selçuk Ayhan’ın yeri yinede garantili! Torbalı’nın CHPli Belediye başkanı İsmail Uygur ihale günü iptal edildiği açıklanan Garaj çatısı ve istinat duvarları’nın zaten bitmiş bir iş için yapıldığı yönünde soruşturma açılmıştı. Üstelik işi o dönem görevde olan Selçuk Ayhan’ın inşaat şirketi tarafından malzemeleri sağlanarak yapılmıştı. “Bitmiş İşe İhale” manşet ve başlıkları ile basına da konu olan bu olaydan CHP genel merkezi rahatsız olmamış ki Ayhan’a seçilecek bir yer verilmiş.

Torbalılı Sedat Uzunbay’ın listelerde yer bulamamsı ise Şişli Belediye bşk. Mustafa Sarıgül’ün çıkışları karşısında ortada bir davranış sergilemesi ile ilişkilendiriliyor. Daha önce CHP MYK Üyeliği gibi gözde ve tartışılmaz bir yerde bulunan Uzunbay, önce bu görevden azad edildi. Aynı şekilde AKP MYK Üyesi olan Nükhet Hotar Göksel Hanımefendiye baktığımızda I. Bölge 2. sıra ile hemen Devlet Bakanı Mehmet Aydın’ın altında olduğunu görürürüz. Diğer ve bence zayıf ihtimal ise Uzunbay’ın eşinden boşanarak, sekreteri ile evlenmesi öne sürülmektedir.


MHP de ise il bşk. Musavvat Dervişoğlu zaten daha listeler YSK’ya verilmeden aday olmayacağını açıklamıştı. Oysa kendisine Genel Merkezinden aday olması yönünde4 ısrarcı olunduğu da malumumuz. Dervişoğlu’nun liste kurgusunda hem bir kırgınlığa yol açmamak hem de daha tarafsız otoriter konumunu muhafaza etmek için aday olmadığı da kulağımıza gelenler arasında…


Saadet Partisi’nde ise eski il başkanını liste başında görmekteyiz. Koalisyon arayışlarından (BBP) bir sonuç alamayan SP kuvvetle muhtemeldir ki baraj engeline takılacak. Barajı geçme ihtimali olan partiler listeleri doldurmak için hiç sıkıntı çekmezler. DYP+ANAVATAN = DEMOKRAT PARTİ sürecinin akamete uğramasından sonra koca koca isimlerin, yılların Kıratçılarının nasıl partilerini terk ettiklerini gördük. 1. sıra ve seçilecek yerdeki adayların dahi baraj engelini görünce ya kaçtı (hangi birini yazayım ki?) ya da bağımsız kalmayı (Kamer Genç) tercih ettiler. Saadet Partisinde Şerafettin Kılıç bir fedakârlık yapmış görülüyor. Barajı geçemeyeceğini ve kaybedeceğini bile bile ismini başa yazdırması aslında listeleri doldurmak için bir mesaj niteliği de taşıyor. Listeleri doldurmak sorun değil, her partide bu işi dava benimsemiş ve bunu gurur gören partililer vardır. Lakin barajı geçemeyecek dahi olsanız listelerinizi mümkün mertebe flaş ve kaliteli isimlerle doldurmanız gerekir ki gelecek seçime umut vaat ettiğiniz mesajını verebilin.


AKP, İl başkanını gözden çıkarmışa benziyor! 2002 de 4 milletvekili çıkaran AKP eski il bşk. Ali Aşlık’ı 6. sıraya koyarak öteledi diyebiliriz. Oysa Aşlık’ın hakkı 5. sıraydı. Şimdi birileri “hem daha önce 4 çıkardı diyorsun hem de 5. sıraya konmalıydı. 5 ile 6 arasında ne fark var?” diyebilir. Şöyle ki eğer bir il başkanını genel merkez mecliste görmek istiyorsa zaten seçilecek bir yer verir. Hem seni parlementoda görmek istiyoruz deyip hemde seçileceği bir yer vermezse, zaten onu tavsiye ediyor demektir. Eğer il başkanı genel merkezden bir talep gelmeden vekillik yarışına girmişse durum farklı bir hal alır. O zaman genel merkez eğer bu il başkanını kaybetmek istemiyorsa onu sınıra koyar. Yani daha önce 4 milletvekili çıkardığınız bölgede 5. sıraya koyar ki verilen mesaj, “demekki sen başarılı bir il başkanlığı yaptığını düşünerek, milletvekili olma hakkını kendinde görüyorsun! O zaman seni 5. sıraya koyuyorum. Başarılı il başkanlığın süresince partimizin oy oranını arttırmış olmalısın. Bu durumda arttırdığını iddia ettiğin oylar ile senin seçilmeni istiyorum!” bu durumda Ali Aşlık eğer AKP oylarını İzmir de arttırmışsa 5. sıraya konulması hakkıydı. Çünkü il başkanlığını nasıl bıraktığı kendisini direkt etkileyecekti.


Elbette Tuğrul Yemişci’yi ikna çabalarında Aşlık bir fedakarlıkta bulunmuşta olabilir. Fakat tersi durumda eğer AKP geçen seçime göre her iki bölgeden de 5 vekil çıkarmayı başarırsa Aşlık’ın isyan etmek hakkıdır! Öyle ya siz başarılı bir il başkanlığı ve teşkilat çalışması ile partinize 2 fazla vekil kazandıracaksınız ama bunlardan birisi listede olmanıza rağmen siz olmayacaksınız. Aşlık’ın kendisine il başkanlığı yarışında en fazla oy getiren I. Bölgeden aday gösterilmesi de AKP genel merkezinin ince elediğini gösteriyor. Bilindiği üzere Aşlık Karadeniz kökenli ve İzmirdeki Karadeniz kökenliler ve eski il başkanının doğup, büyüdüğü, liseye kadar tahsilini yaptığı yer Torbalı I. Bölgededir.


AKP de diğer liste dışı kalan vekillerden birisi ise Tevfik Ensari. Meclis odasında “Mardin” adı altında işlerini takip ettiğini gösteren kocaman bir dosya bulunması ve ciddi Mardinli kadrolaşması yaptığı iddiaları bunda ne kadar etkili olmuştur bilemiyoruz. Fakat buna rağmen Ensari’nin teşkilatları en fazla gezen ve sorunları ile ilgilenen vekil olduğu gerçeğini göz ardı edemeyiz. Zekeriya Akçam’ın mecliste Avrupa Birliği konusunda yetkin isimlerden olmasına rağmen listenin alt sıralarında (5.) yer bulabilmesi kadar, teşkilatlar tarafından sürekli ilgisizlikle ve iş yapmamasıyla eleştirilen İsmail Katmercinin seçilecek sırada (2.) yer bulması kadar şaşırtıcıdır.
Not: Alperen Ocakları İzmir il 3. başkanı olan değerli dostum Talat Baran’a yeni görevinde başarılar dilerim.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

İnsanlık konuşma ve yazıyla yani iletişimle birlikte teknolojik gelişim sağlayabilmişlerdir. Medeniyet ise bu hasletleri hoşgörü, sevgi ve ahlaklı kullanmakla olur.