4 Haziran 2007

Yabancı Doktor

Yabancı Doktor
Türkiye Cumhuriyeti uyruğu dışında başka bir ülke vatandaşı olan doktorlarında ülkemizde mesleklerini ircaa etmelerinin önü açıldı. *“memurlar.net” isimli Türkiye’nin en büyük internet portalında sadece bir günde 15.076 kişinin oy kullandığı Anket bölümünde aynı bilgisayardan yalnızca tek oy kullanılmasına rağmen büyük çoğunluk Yabancı Doktora evet diyor. Fakat sağlık ve hekimlik meslek odaları, birlikleri, dernekleri, sendikaları bu işe karşılar. Garip ama sorsanız en sevdiğim dizi “Yabancı Damat” diyebilirler. ‘Yabancı Damat’a -evet, Yabancı Doktora –Hayır’ diyen mantığı çöz çözebilirsen!
Yıllar sonra Hakkari’ye ilk kez geçen yıl uzman doktor geldi. Sen Hipokrat Yemini etmişsin tüm insanların hayatını kurtarmaya, şeref namus sözü vermişsin. O takdirde Hakkari de doktorsuzluk nedeniyle ölen hastalardan aynı burada göreve gitmeyen tüm doktorlarımız bir nebze sorumlu değiller mi? Hipokrat Yemininde “ben batıdaki hastalara bakarım, doğudakiler Allah’a emanet olsun” ibaresi yok. Kimse can güvenliğini bahane etmesin! Öğretmenin, askerin, orman ve karayolları memurlarının canı can değil mi? Açık olalım sebep paradır. Doğuda hastanın parası yok, özel muayene imkanı yok, döner sermaye zor zaten hastaların % 80’i Yeşil Kartlı. Bakın “memurlar.net/anket” bölümüne bir üye ne yazmış: “Ülkemizde ki doktorların bu kadar aşırı para sevgisi ve insanlara olan davranışları yüzünden hastalar hastahaneye gitmeye çekinir hale geldiler. Bir doktorun devlet hastanesin de ki davranışı ile özelindeki davranışları arsındaki tezat doktorluk mesleğinin artık saygınlığını yitirdiğini göstermektedir. Hal böyle olunca yurt dışından gelen doktorlardan kaybettikleri bazı değerleri geri alırlar diye düşünüyorum. Mesleğini severek yapanlara hiç bir sözümüz yok. Zaten onlar hak ettikleri değeri her zaman görüyorlar.”
Kaçımız özel muayene ücretine karşılık fatura, fiş aldık? Bırakın almayı size kesilip, uzatıldı. Hangimizin çevresinde doktorların devlet hastanesinde hastalarını özeline yönlendiren doktorlarla ilgili duyumu yok? Bu arada en az vergi verenler sıralamasında doktorların en üst sıralarda yer aldığını hatırlatalım. Bakın SSK ile Devlet Hastaneleri birleşti kalite eskiye oranla çok arttı. Çünkü rekabet ortamı doğdu, doktor seçme hakkın çoğaldı.Şimdi eskiye oranla sigorta hastanesi boşaldı gibi! Vatandaş öyle nefret etmiş ki, 3-5 sene öncesine göre hizmet kalitesi artmasına nazaran sigortaya ilgi göstermiyor. Demek istediğim ne kadar çok seçenek olursa, alternatif olursa kalite de o şekilde çok artar. Yabancı doktorları vasıfsız diyorlar buna da katılmıyorum. Bizim doktorlarımızın çoğunun yaptığı gibi ilaçta mı yazamayacaklar. Doktorların işi ilaç yazıp göndermek. Sağlık açısından ülkemizdeki en büyük sorunlardan biri doktorların belli yerlere yığılmasıdır. Yeni mezun olmuş doktorların uç bölgelere gönderiliyor olması bence sorunu çözmüyor. Çünkü okulundan yeni mezun olmuş bir doktorun vereceği fayda ile tecrübe sahibi bir doktorun vereceği arasında çok fark vardır. Zaten gelen doktor arkadaşlarda zorunlu hizmetlerini tamamlayamadan istifa edip gidiyorlar. Gittikleri belde köy şehirlerde de TUS sınavı çalışmaktan hastalara vakit ayıramıyorlar.
İngiltere de ve ABD doktor sayılarına bakın, % 60’ı başka ülke vatandaşlarından oluşur. İngiltere özellikle Hintli ve Pakistanlı doktorlarla doludur. Sorun Hint ve Pakistanlılara size, “Binlerce lira harcayıp, okutup, yetiştirdiğimiz, burslar verdiğimiz, alın teri akıttığımız öğrenciler mezun olur-olmaz soluğu İngiltere de alıyor. Bizim paramızla doktor oluyor ama İngilizlerin soluk bedenlerini tedavi için uğraşıyorlar”
Demek ki yabancı doktorların ülkemize gelmesi değil, yerli doktorların bu ülkeyi terk etmesi sorun. Doktor açığımız var. Hükümetle kavgalı, aleni cephe açmış YÖK ise ne yeni üniversite açılmasına izin veriyor ne de bölüm kapasitelerinin arttırılmasına… ülkede yabancı işçi, yabancı mühendis, işadamı, turizmci, öğretim üyesi, uzman, bankacı çalışıyor da yabancı doktor olmaz öyle mi? Hem yabancı dediğimiz doktorlar çokta yabancı değil! Azerbaycan, Kazakistan, Türkmenistan, Batı Trakya vb. Osmanlı hinterlandından kopup gelenler çoğunluğu oluşturacaklar. Bunlar rantı bölüşmek istememe kavgasıdır ey okur!
*memurlar.net : 213.742 aktif üyesi, günde 500 binin üzerinde tekil ziyaretçisi ve 2.5 milyona yakın sayfa gösterimi ile Türkiye’nin en büyük internet portalı!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

İnsanlık konuşma ve yazıyla yani iletişimle birlikte teknolojik gelişim sağlayabilmişlerdir. Medeniyet ise bu hasletleri hoşgörü, sevgi ve ahlaklı kullanmakla olur.