4 Haziran 2007

Sahte İndirimlere Tasfiye

Sahte İndirimlere Tasfiye
Hani hep vitrin camlarında gördüğümüz hatta alışık olduğumuz bir indirim furyası bizde alışkanlıktır ya… Esnaf kardeşim malına %60-70 indirim uygulamıştır ama yan dükkanda aynı sektörde faaliyet gösteren mağazadan ucuz değildir fiyatları. “Tasfiye Nedeni İle Zararına Satış” tabelası gözünüze ilişir ama aradan iki yıl geçmiş hala tavsiye edilmemiş aynı yerde durur mağaza! Bu olsa olsa ‘tasfiye nedeni ile..’ değil, ‘tavsiye nedeni ile..’ olur oysa. Vatandaşı kandırmak ve göz boyamak üzerine kurulu bu indirimler aslında bindirim için yapılmış tuzaktan başka bir şey değildir. Zaten bu şekilde indirimi sadece satışlarını arttırmak için kullanan esnaf yüzünden bu tip promosyonlar! inandırıcılıklarını yitirdiler. Böylece gerçekten indirim uygulayan ya da iflas eden, tasfiyeye giden firmaların işi zorlaşıyor.
Başta tekstil ve konfeksiyon olmak üzere perakende sektöründeki tüketiciyi cezbetmek için yıl boyunca uyguladığı indirim kampanyalarına çeki düzen geliyor. Tüketici Kanunu’nda yapılacak değişiklikle indirim kampanyaları yılda sadece iki kez, yaz ve kış mevsimi bitiminde yapılacak. Ayrıca kampanyalardan önce zam yaparak fiyatları suni olarak şişiren ve bu yolla indirim miktarını olduğundan daha fazla gösteren firmalara da 15 bin YTL ceza kesilecek. Perakende sektöründeki firmaların da sert eleştirilerine neden olan indirim kampanlarıyla ilgili değişiklik, Tüketicinin Korunması Hakkındaki Kanun’da değişiklik yapılması teklifiyle Meclis gündemine de taşındı. TBMM Başkanlığı’na sunulan teklif yasalaşırsa, hem tüketici hem de perakende firmaları açısından önemli değişiklikler yaşanacak. İndirim kampanyaları Avrupa ve ABD’deki gibi yılın belli aylarında ve belirli kurallara göre yapılabilecek. Kanun teklifinin gerekçesinde indirim kampanyalarıyla tüketicinin yanıltıldığı belirtilerek şöyle denildi: “İndirimli satış ilanı ve reklamlarında ’yüzde 70-80 indirim’, ‘zararına satışlar’ şeklinde duyurularla satış yapan bir kısım firmalar, indirimli satışlarını tüm yıla yayabiliyor. Ayrıca yüzde 15-20’lik indirimi, çeşitli yöntemlerle yüzde 70-80 gibi gösteriyor.”
Yasa teklifinin kabul edilmesi durumunda indirimler ’yaz ve kış’ olmak üzere ticaret ve sanayi odalarının belirleyeceği tarihler arasında geçerli olacak. İndirimli satışlarda indirim döneminin başlangıcı ve sonu belirtilecek. İndirimli mal ve hizmetlerin önceki fiyatı, ne kadar indirim yapıldığı ve indirimli fiyatı etikette yer alacak. Tasfiye satışları ise en fazla iki ay içinde tamamlanacak. Bu hükümlere uymayan işletmelere ise uyarı ve para cezası verilecek.
Yasa çıkmadan indirim kampanyaları düzenlemek isteyen esnaf ve firmalara benden bazı kampanya çeşitleri arz olunur:
- Yılbaşı dolayısı ile Bayram indirimi,
- Bayramda Yılbaşı indirimi,
- Yeni yılda kurbanlık indirimi,
- Yollar Çamurlu indirimi,
- Kurbanlık alana, derisi bedava indirimi,
- Artık sundurmamız var indirimi,
- Bugün hava yağışlı nem kaptım indirimi,
- Müşterim yok gel al indirimi,
- Aldığım fiyata satıyorum, ben enayiyim indirimi,
- Çalıntı mal ne verirsen al indirimi,
- Eskiyi kapı önüne koy yeniye kredi kartına 36 ay vade indirimi,
- ETNA Yanardağı patladı indirimi,
- Zengine ucuz garibana pahalı indirimi,
- Borç yiğidin kamçısıdır indirimi…

Günün Sözü: “Dünyanın en tehlikeli insanı sadece hukuk bilen, ‘Hak’ bilmeyen hukukçudur” Anonim

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

İnsanlık konuşma ve yazıyla yani iletişimle birlikte teknolojik gelişim sağlayabilmişlerdir. Medeniyet ise bu hasletleri hoşgörü, sevgi ve ahlaklı kullanmakla olur.