4 Haziran 2007

Kısır Pazarı

Kısır Pazarı
Her bayram üstü doğal olarak ‘Kısır Pazarı’ kurulur. Hani bayram bizim Perşembe pazarından epey uzak ise vatandaşın eksikleri, almayı unuttukları olur. Maaşını bayramdan iki gün önce ya da arife günü alan insanımızın mağdur olmaması bayram alış-verişini tamamlaması için gereklidir kısır pazarı. Lakin her şeyi abartma geleneğimiz gibi abartır ve diğer ismiyle ‘Arife Pazarı’ 3 gün önceden başlar.
Bunun ne kötülüğü var? Sorusu sorulmaya başlamıştır dikkatli okurlarım tarafından. Genel vatandaş acısından bir sakıncası yok elbette! Ama iş esnafa gelince değişiyor. Dükkan kirası ödeyen, harç, vergi ödeyen sabit esnaf mağdur ediliyor. Seyyar tezgah açan esnafta bu günlerde para kazanacak ve dört gözle bekliyor ama aynı şey sabit esnaf içinde geçerli değil mi? Bir günlük arife pazarına köpüren esnaf görmedim ama 1 günden fazla süren pazarlara çok tepkili dükkan sahibi esnafımız.
Çünkü kira, elektrik vb. ödemediği, fiş, fatura kesme gevşek olduğundan seyyar esnafın fiyatları doğal olarak çok düşük. Üstelik bu tezgahlar dükkanların önüne kuruluyor. Kurulunca dükkanlara girişleri engellediği son aşama ama vitrinleri, camekanları, dolayısı ile dükkan sahibinin malının görülmesini engelliyor. Bu da sabit esnafımız için ciddi bir mağduriyet oluşturuyor. Tezgahlar kurulunca, tezgahların arkasında kalan dükkanlar görüntüden çıkıyor.
Ben bana esnafımızın ilettiği sıkıntıları aktarıyorum. Gerisi ilgililere kalmış. İlgi olurlar ya da ilgisiz kalırlar bu yetkili ilgililerin ve esnafımızın sorunu..!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

İnsanlık konuşma ve yazıyla yani iletişimle birlikte teknolojik gelişim sağlayabilmişlerdir. Medeniyet ise bu hasletleri hoşgörü, sevgi ve ahlaklı kullanmakla olur.