22 Temmuz 2007

Seçim Tahminim

Seçim Tahminim
Seçime bir gün kala seçim tahmini yapalım da öngörümüzü sınayalım istedim. Takip eden okurlarım bilir bundan bir yıl önce yazdığımız bir yazının başlığı "AKP Düşer" idi ve bu yazıya AKPli okur ve yöneticilerden oldukça tepki aldık. Bazen okur yazdığımız tespitleri bizim arzu ettiklerimiz olarak algılıyorlar. Bu yanlış elbette yazar arzularını ve düşünceleri doğrultusunda olması gerekeni kaleme dökebilir. Ben böyle düşünürken gazetemizin diğer bir köşesinde yazan arkadaşımız, abimiz kendi doğruları ve dünya görüşüne göre bir arzu içinde olması gerekeni dile getirir.
"AKP Düşer" yazımızda bu bağlamda değerlendirilmesi gereken arzuladığımız değil tespitlerimizi içeren bir yazıydı. Fakat o yazıda AKP düşer derken oy oranının düşeceğini değil milletvekili sayısının düşeceğini dile getirmiştik. Aradan neredeyse bir yıl geçti ve seçime bir gün kala öngörümüz kendini gösteriyor! O yazıda MHP barajı geçerse AKP'nin oylarının % olarak yükselmesine karşın bunun meclise yansıması olan mebus sayısının azalacağını not düşmüştük. Şuan %34 ile mecliste 351 sandalye sahibi olan AKP, yarın seçimden %38 ile çıksa bile bu sayı 300 civarlarında olacaktır. Yani oyunu %4-5 arttırmış bir parti olarak vekil sayısı azalacak.
Bilindiği gibi seçim sistemimiz baraj ve onun getireceği istikrar üzerine kuruldu. 1982 anayasası özellikle 80 darbesi öncesi uzun süren ve ülkedeki karışıklıklarda suçu da olan koalisyon hükümetlerinin önüne geçmek için böyle bir yönteme başvurdu. Buradan sakın baraj sistemini savunduğum düşünülmesin. Aksine iki dereceli ve parti ittifaklarının önünü açan bir sistemin temsil yönünden daha uygun ve iktidarların elini güçlendiren halk desteğini arttıran bir sistemin taraftarıyım. Seçim sistemimizde %10 barajı sayesinde barajı geçen partiler, geçemeyen partilerin oylarını aldıkları şehir bazlı oy oranına göre bölüşürler. Bu durunda CHP İzmir'in birinci partisi olarak 2002 seçimlerinde barajı geçemeyen partilerin oylarını en fazla hanesine yazdıran partidir. İzmir 24 milletvekili çıkarır. İki bölge de 12 milletvekili seçilir. CHP 2002 de her iki bölgeden 8, toplam 16. AKP her iki bölgeden 4, toplam 8 temsilci gönderdi meclise. Bu seçimde ben AKP oylarının İzmirde kıpırdanacağını düşünüyorum hatta %25 gibi orana yaklaşarak, CHP'nin ensesine gelebilir ama bu CHP'nin oyu düşecek manasına gelmez. Çünkü ben CHP oylarında da İzmir de artma olacağını öngörüyorum. Her iki partide diğerlerinden oy devşirecektir. Fakat bunun milletvekili sayısını değiştireceğini öngörmüyorum. Şöyle ki eğer MHP barajı geçerse CHP'nin her iki bölgeden iki vekili MHP tarafından kapılır, AKP'nin vekil sayısı aynı kalır. Eğer MHP baraja yakalanırsa AKP toplamdaki 8 milletvekiline 3 daha ekleyerek CHP'nin toplamını 13'e geriletir.
Genel tablo tahminim şöyle: Birinci parti % 38 – 41, ikinci % 22 – 24, üçüncü % 11 – 13, bu durumda birinci partinin 300 – 315 arasında bir milletvekiline ulaşması ve tek başına iktidar görülüyor. İkinci parti 125 – 130 arası bir vekile ulaşır. Üçüncü parti 77 – 84 arası mebus çıkarak görülüyor. Barajı 3.5 parti aşacaktır. Bucuğu merak edenlere hemen söyleyeyim: Bağımsızlar. 30 dolayında bağımsız meclise girecektir. Bunların ikisi Mesut Yılmaz ve Muhsin Yazıcıoğlu ile belki Baskın Oran olabilir. Gerisi daha sonra bir parti etrafında toplanıp grup kuracaklarından mecliste 4 parti temsil ediliyor olacaktır.
Bu yasama dönemi en fazla eleştiri alan şeylerden birisi baraj nedeniyle halk iradesinin çoğunluğunun TBMM'ye yansımadığıydı. Oysa yarınki seçimden sonra meclise girecek 3 partinin oy oranı toplam kullanılan oyların % 75'ini aşacaktır. Buna birde % 6 gibi bağımsızları eklerseniz artık kimse TBMM için "temsil sorunu var" diye ağzını aşamaz. Demokrasilerde en önemli şey seçimdir. Seçim tıkanıklığı, düğümleri çözen sihirli değnektir. Gidip oy kullanmak lazım. Eğer öngörüm tutarda sandıktan kati bir sonuçla tek parti iktidarı çıkarsa borsa da siz rekor görün, dolar yerleri öpecektir. C.başı krizi ise bence rahat aşılacak, geçmişteki hatalarından tüm partilerin ders aldığını düşünüyorum. K.Irak'a operasyon mu? Onu MHP'nin c.başkanlığı seçimindeki tavrı belirleyecek. Birde bağımsızların ne yapacakları... Bağımsızlar ayrılıkçı Kürtçülük yapmaya devam ederlerse, barışı Pankürtizm propagandalarına kurban etmeye devam ederlerse ülkeye ve geleceğimize yazık ederler.
Tire için fazla bir değişiklik beklemiyorum. AKP oyları hemen hemen aynı kalacak gibi… Ama eğer c.başı krizi olmasaydı kesin düşerdi. Çünkü Sıtkı İçelli faktörü Tire de AKP'yi epey yıprattı. Tayfun Çiçek'ten sonra iktidar nimetlerini kullanmada ki beceriksizlik diyebileceğimiz bir durum yaşanıyor. Yaptığı uygulama hataları ise yerel seçimlerde AKP'yi çok üzecek sonuçlar doğurabilir.
Seçim Ülkemiz için hayırlı olsun!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

İnsanlık konuşma ve yazıyla yani iletişimle birlikte teknolojik gelişim sağlayabilmişlerdir. Medeniyet ise bu hasletleri hoşgörü, sevgi ve ahlaklı kullanmakla olur.