7 Temmuz 2007

MHP Yanlışta Israr


MHP Yanlışta Israr


Israrla MHP’nin bir CHP Koalisyonunu dile getirenlere kati cevaplar vermesi gerektiğini yazdım. AKP ve MHP tabanı bölgede olmasa bile İç Anadolu da aynıdır. Şehit cenazeleri her ne kadar milliyetçilik duygularını yükseltmişse de tansiyon düşünce oylarda erime gözleniyor. Nasıl ki cumhurbaşkanlığı krizi sonrasında anketler AKP’yi %50-55 gösterirken bu olay sıcaklığını kaybettikçe erime gösterdi, aynı şey… Deniz Baykal’ı başbakan yapacak bir MHP’ye taban oy vermez. Tamam baraj sorunu şuan yok MHP’nin %11 -12 dolaylarında. Buna şimdi “kararsızım” diyenlerden gelecek olanı eklersek, % 14 civarlarında bir oyla çıkabilir sandıktan.
Sandıklar açıldığında meclisin karşısına önce meclis başkanlığı seçimi çıkacak, eğer onda da 367 diye tutturulursa çözülmemiş cumhurbaşkanlığı krizimizin üstüne GÜL gibi bir de TBMM Bşk. Krizi eklenecek. Meclisin en yaşlısı muhtemelen CHP’li Şükrü Elekdağ olacağından meclis seçene kadar o vekâlet edecek.

Benim merak ettiğim Devlet Bahçeli’nin tavrı ne olacak? Size buradan kati söylüyorum: eğer MHP c.başı krizinde mecliste olsaydı şuan barajı aşması neredeyse imkânsızdı. Çünkü Devlet Bahçeli, GÜL karşıtı cephede olacağı sinyallerini fazlasıyla verdi. Ama fiiliyatta olmadığı için parti fazla etkilenmedi. Mesela “16 mayısta c.başkanının görev süresi dolar yerine TBMM Bşk. Vekalet eder” görüşüne hararetle karşı çıkması A.N.Sezer’in rüzgarında olduğu izlenimi veriyor. Öyle ki kriz anında “c.başı tüm siyasileri bir araya toplayarak çözüm aramalıdır” bile dedi. Sanki krizin sebeplerinden birisi… Sol’un kutup isimlerinden Ecevit ve bence artık herkese malum olan siyasi görüşleri ile Sezer’e iltimas geçer, saygıda kusur etmezken, muhafazakâr ve sağ görüşlü siyasete duruşu ve tavrı şaşırtıcı…


C.başı sevdasını ise hiç anlayamadım. 260’a yakın sol militanı (pkklılar dahil) affeden ve bunların bir kısmı daha sonra tekrar eylemde yakalanan bir c. Başı bahsettiğimiz. Yani MHP’nin en hassas olduğu yer. Rektör atamalarından da bir örnek verelim. Prof. Dr. Devlet Bahçeli’nin bağlı bulunduğu Gazi Üviversitesi rektörlüğüne sayın A.N.Sezer, ülkücü bilinen ve 1064 oy alan Rıza Ayhan yerine sol kimliğiyle ön plana çıkan ve 366 oy alan Kadri Yamaç’ı atamıştı. Yine aynı Sezer “MHP DavasındaAlparslan Türkeş için İDAM İsteyecek kadar ideolojisi bilinen bir savcıyı Anayasa Mahkemesine atamıştı. Bu yüzden Bahçeli’yi ben anlamıyorum…

Devlet Bahçeli’nin politikaları birçok ülkücüyü partiden koparırken, yeni tip milliyetçileri partiye devşirmektedir. Başbuğ Türkeş ile tam zıt bir duruş sergiliyor diyebiliriz Bahçeli için! Türkeş Soğuk Savaş dönemi lideriydi. Gerçektende bir teşkilatçı, uzun vadeli planlar yapabilen önderdi. Bahçeli de daha çok popülist yaklaşımlar görüyoruz. Türkeş’in aksine adam yetiştirme misyonu yok, sermayeden yiyor. Siyasette yaptığı en büyük yanlış, elde bir var diyerek yeni seçmen kitlesi tavlamaya çıkması beklide. “Muhafazakâr – Milliyetçiler tamam” ben ulusalcılar ve sair seçmenden oy devşirmeliyim kaygısı aslında yenileri eklerken eskilerin yelken açmasına sebep veriyor. Türkeş sol eleştiriyi kıyasıya yaparken, sağ partilere temkinli yaklaşır bir abi edasıyla sanki nasihat üslubunda eleştirirdi. Sağ cephede denge rolünü benimsemişti.
En son Erzurum mitinginde yağlı ip atarak AKP’ye “Apo’yu asın” mesajı verdi. Ben tam “buna devam edilmemeli, yoksa bu halkın hafızasında kendi beceriksizliğini hatırlatır” diye düşünürken. İktidar partisinden tam da beklediğim cevaplar geldi ve Trabzon Mitinginde MHP Lideri ‘Apo’yu asmak’ lafını ağzına bile almadı. Doğruda yaptı. Çünkü siyasi rakiplerin sana “zamanında sen niye asmadın iktidardın. O zaman daha kolaydı. Daha idam kaldırılmamıştı ve idamı da sen kaldırdın. Şimdi bunun için Anayasa değişikliği lazım” dediğinde kala kala kalırsın.


Cenk SARIGÖL

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

İnsanlık konuşma ve yazıyla yani iletişimle birlikte teknolojik gelişim sağlayabilmişlerdir. Medeniyet ise bu hasletleri hoşgörü, sevgi ve ahlaklı kullanmakla olur.