11 Şubat 2009

Torbalıda Adaylarımız Tamam!

Torbalı Adayları Tamam! Sıra Mecliste
Torbalı siyasi partilerinde aday adaylığı süreci tamamlandı ve artık adaylar netleşti. Adaylık süreci Torbalı CHP ve kısmen MHP dışında sancısız geçti. MHP de ismi bizzat Genel başkan Devlet Bahçeli tarafından açıklanan Torbalı Esnaf Odası Başkanı Sezai Tamer olmadık bir gerekçe göstererek, adaylıktann çekildi. Onun yerine,
Zerrin Çalışkan Yöndem İl kadın Kolları Başkanlığından Torbalı Belediye Başkan Adaylığına atandı. Şimdi siyasi partilerimiz ve başkan adaylarında kısa süreli bir sessizlik olur. Çünkü asıl mesele yani meclis üyelerinin belirlenme süreci, mümkün mertebe dışa sızdırılmadan, küskünlükler olmadan, çatlaklar belli edilmeden tamamlanmalıdır. Aksi takdirde rakip partilerin eline koz verilmiş olur. İddialı, rüzgarı olan partiler için meclis adayı seçmek, başvuran, beklentisi olan partilileri küstürmeden süreci atlatmak önemliyken, seçime favori girmeyen aday ve partiler için meclis üyeliklerini doldurmak, hele toplumda saygın, tanınan adaylara teklif görütmek ve ikna etmekle geçer.

Torbalı CHPde Adayın İbrahim Öz’den, Ramazan İsmail Uygur’a dönmesiyle sıkıntı bir nebze atlatılmıştır. Sayın Ramazan İsmail Uygur Başkan, otoritesi, teşkilatın ve yönetiminin ‘biat’ etmiş duruşu sayesinde fazla zorlanmadan çalışacağı ekibini oluşturacaktır. Tahminen, CHP de asıl sancı İl Genel meclis üyeliklerinde ve sıralamada ortaya çıkacaktır. 5 meclis üyesinden 2’sini elinde tutan CHP, eğer belediye başkanlığını alamazsa bu sayı 1’e iner. Zira hatırlanacağı gibi, 2004 yerel seçimlerinde eğer Ak Parti sadece 111 oy daha alsaydı il genel meclis üyelerinin 5 tanesinden 3’ünü değil 4’ünü alacaktı. Torbalıda Ak Parti 22 Temmuz 2007 Genel Seçimlerinde aldığı oyu koruru yada aşarsa zaten bu kaçınılmaz.

Torbalı MHP de ise İl Başkan Yardımcısı Musa Serbest, inisiyatifi ele almış görünüyor. Gerek belediye meclisinde gerekse il genelde ciddi isimlerle karşımıza çıkabilirler. Çünkü teklif götürülen isimler kamuoyunda oldukça etkin kişiler.
İl genelde eğer Adem Didin gibi eski belediye başkan adaylarından birisi ve Hamit Soytürk gibi bürokrasi ve yetiştirdiği yüzlerce isimle bilinen, sevilen adaylara teklif aşamasındaki başka etkin isimleri ekleyebilirlerse, Akp’nin 4 İl genel çıkarmasını engellerler. Fakat 3’ünden çalmaları zor. Eğer 2004de ki Behçet Çınar’ın adaylığı sırasındaki oylarını %10 arttırmaları halinde CHP’nin 2 meclis üyesininden birisini hanelerine yazdırıp, 1’e düşürebilir.

Torbalı MHP güçlü bir meclis listesiyle girerse seçimden en az 3 meclis sandalyesi alarak çıkacaktır. Burdan MHP’nin az oy alacağını iddia ettiğim çıkmasın. Ama belediye meclis üyeliklerinde hesaplamalar ve oy dağılımı çok zor ve sonuç almayı güçleştirecek yapıdadır. Ben 52 binin üzerinde oy kullanımı olacağını ve Torbalılı seçmenden MHP’nin 8 bin üzerinde oy alması durumunda 3 üyesini meclise taşıyacağını tahmin ediyorum.

İl genelde Torbalı BBP ilçe başkanı Zülküf Güldoğan, kendi partisinden aday. Zülküf Güldoğan başkan sevilen bir kişi kendisine gelecek oy partisinin önüne geçecer tahminim. Bu durumda Zülküf Güldoğan başkana gelecek oylar MHP ve Akp havuzundan aktarılacaktır.

Torbalı Ak Parti de il genel meclis adaylarının belirleme süreci oldukça sıkıntılı geçecektir. 3 mevcut üyeden en az 2’si (Muzaffer Sekban ve Metin Şimşek) farklı isimlerden olacaktır. Dolayısı ile bu boşlukları doldurmak için ciddi bir yarış olacağını öngörmek zor değil. Mahmut Atilla Kaya’nın şu günlerde günleri sıkıntılı, geceleri uykusuz geçiyordur! Bunda birazda kendi siyaset anlayışının oluşturduğu zorlukların etkisi büyüktür. Siyasi algılama ve yöntemi süreci bugüne kadar taşınmıştır ama bu yöntem kitle ve kişilerin beklentilerini tamda bugünlere kadar ertelemekten başka bir işe yaramaz. Mahmut Atilla Kaya, kimseyi kırmadan bu barajı aşabilir. Meclis üyeliklerini, “artık seçimin galibi belli” dedirtecek isimlerle doldursa bile seçim sürecine çok çok yorgun girecek, şu günlerde enerji ve moralinin hayli yüklü bölümünü tüketecektir.

Torbalı Akp, 5 meclis üyesiden 2’sini kesin tekrar listelemeyecektir. Bu 3’e de çıkabilir. Elbette tüm partilerin üyelikler için artık, eski belde yeni merkezlerinde temsilini gözetmeleri kaçınılmazdır. Belde belediye başkanları ve belde başkanların böyle bir talebinin olması kaçınılmazdır. Her belde temsilcisi mecliste beldesini daha fazla üyeyle temsil etmek için kulis yapacaktır. Torbalı CHP ve Ramazan İsmail Uygur’un ise,
Halil Gülcü, Kazım Çelimli ve Hamit Cömert dışında pek ‘gitsin’ diyeceği meclis üyesi yok. Zaten seçim meydanlarına kendince başarısını, icraatlarını anlatmak üzere çıkan bir partinin ve adayının ekibinin çoğunu değiştirmesi söylemlerini zayıflatır. Sonra adama, “madem o kadar başarılısın, ekibinin ne kusuru vardı?” derler. Elbette meclis üyesi sayısının 2 katından fazlaya çıkmış olması eski üyelerin (il genel hariç) yerlerini korumalarını güçlendiriyor. Torbalı CHP için en önemli sorun, İbrahim Öz’ün tutumu olacaktır. Son genel seçimde Akp’nin ardına düşen parti için bu tavır çok önemlidir. Yine tahminime göre İbrahim Öz, şerhlerini ve dilinin uçundakileri muhtemelen partisine zarar vermemek ve yapısı itibari ile 29 Mart 2009 sonrasına kadar erteleyecektir.

Bu arada her aday gerçekten aday olmayabilir..! http://cenksarigol.blogspot.com/2007/07/her-aday-aday-mdr_19.html bazen çalışmanın kimin işine geldiğini görmek lazım.


Cenk SARIGÖL

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

İnsanlık konuşma ve yazıyla yani iletişimle birlikte teknolojik gelişim sağlayabilmişlerdir. Medeniyet ise bu hasletleri hoşgörü, sevgi ve ahlaklı kullanmakla olur.