28 Nisan 2008

Kongren Gelmiş Neyime?

Kongren Gelmiş Neyime...

Chp kurulduğundan beri 85 yılda 45 kurultay (13’ü olağanüstü kurultaydır) yaparak adeta ‘kurultay parrtisi’ olduğunu tescillemiştir. Son 34 yılda ise 23 kurultay yaparak dünya çapında kırılması zor bir rekora koşmaktadır. Deniz Baykal bu kurultayların yapıldığı son 34 yılda yönetici olarak vardı. CHP’nin 32. Kurultayına kendisinin genel başkan yada adayı olarak katıldığı 10’nuncu kurultaylarDALAR. 22. CHP Kurultay’ında Genel Sekreter Yardımcısı olarak başladı işe ve o gün bugündür dur durak bildiği yok! Seçim sandıkları konusunda olmasada kurultay sandıklarından hep başarıyla çıkmasını bilmiştir. Fakat 58 yıldır tek başına iktidar yüzü görmemiş CHP’nin 34 yılında bulunmak kendisi adına büyük bir başarı sayılsa bile parti başarısızlığındaki emekleri inkar edilemez!

D.Baykal’ın Chp’nin başında geçirdiği süre 36 Osmanlı padişahının 32’sinin saltanat süresinden uzundur. Ama baksanız kendileri ‘saltanatı kaldıran...’ partinin başında olmaktan gurur duyduğunu sık sık dile getirir. Chp iptal edilen üyeleri, kavgalı il kongreleri, genel başkan sultası, Sarıgül ihraçları ile bu kongreye geldi. Toplumda hiçbir heyecan, umut, değişiklik beklentisi yok. Zaten aday olabilmek için 1213 delegenin kafadan (önden) 253 tanesinin imzası gerekiyor. İsimleri Haluk Koç, Bilgehan, Oran felan fişman olsa ne yazar?

Genel Seçim Barajdan dert yanan partinin genel başkanlık yarışına baraj koyan lideri işi ayarlamış zaten! Hatta aday adaylarında birisi umtsuzluğunu şöyle dile getiriyor: “eğer adaylığım kesinleşirse (253 kurultay delegesi oyunu bulabilirsem) kazanırım”! Bu ne şimdi? Trajedi beyler trajedi. Kara komedi. Bu mu Atatürk’ün kurduğu parti?

Billboardlara Baykal kolları sıvalı beyaz bir gömlekle poz vermiş yanında çeşit çeşit sloganlar. Aklımda kalanlar iki tane,
- “Dinde bizim, Devlette bizim, Millette bizim” Ben kendilerinin devletciliğinden başka bir şey görmedim. Gören varsa beri gelsin. Diğer yandan düşünüyorumda bu lafları söyleyen yada kullanan Mhp veya Akp genel başkanı olsaydı ne olurdu? Baykal onlara Hanya ve Konya’yı gösterirdi. Konya demişken... (Mevlana diyarı ya ona sebep)
- “Ya olduğun gibi ol, Yada Göründüğün gibi ol” (Mevlana) Valla bu sayfa yada tüm gazeteyi tahsis etseler D.Baykal çelişkilerini yazmaya yetmez. Hangisini yazacan Orman Arazilerini, Güney Doğu Anadolu Raporları, AB, vs. vs. Eğer bu sözü anlasa Baykal kesinlikle kullanmazdı. İnsanlar yanar döner olmasın diğe söylenmiş bir sözdür bu. Mevlana ahlakta, erdemde, iyilikte, düzende, güzellikte, aşkta sabit kalmayı bunların içinde dönmeyi tembih etmişti. Yoksa post kapacam diye Mevlanayı semazen gösterilerini icat eden Türk büyüğü olarak görüyürlarsa o başka...

Aslında bu yazıda Ertan Ünver’in son bir yıldaki Chp ve D.Baykal değinmelerini derlemek istiyordum. Çokda güzel olacaktı. Lakin yer kalmayınca geçen yılki Ünver yazılarını incelerken bir yazı dikkatimi çekti. 20 Ağustos 2007 tarihindeki köşesinde; “CHP hiçbir anlamda ciddiye alınmıyor, CHP yöneticilerince.. Tabii bu durum diğer siyasal görüşlere de yansıyarak ciddiyetsizliği ülke düzeyine yayıyor.. Bu ciddiyetsizlik, özellikle laik ve cumhuriyetçi kesim olarak kendini vurgulayan kesimlerde öylesine yaygın ki, şu CUMHURİYET MİTİNGLERİNİN önü arkası hiç tartışılmadan, hatta düşünülmeden - yola çıkılmış ve ortalık şenlendirilmiştir (!)... Ankara, İstanbul, İzmir ve birkaç başka illerde yapılan bu Cumhuriyet Mitingleri üzerinden OY KOPARTMA çabaları ise olayın tuzu biberi olmuştur.. CHP yönetimleri, Türkiye gerçeklerini ciddiye almadığı gibi bu özel ve son dakika gelişmesini de hiç ciddiye almadığını göstermişlerdir... Bu mitingler yapılırken birkaç milyon kişi NEYİ AMAÇLADIKLARINI ve NEDEN MİTİNG YAPTIKLARINI biliyorlar mıydı?.. Bu mitingleri organize edenler ne yaptıklarının bilincinde miydiler?. Kesinlikle hayır.. Eğer bu soruların cevabı EVET olsaydı, o mitingler olmaz..”

Burada kaldım. Demek meslekte duayen olmak böyle birşey! Daha Darbe günlüklerinin mahkeme kararlı ispatları yapılmamış, Ergenekon takma adlı Kontra-Gerilla örgütleri medya bültenlerine girmemiş ama Ünver mitinglerin akkaplanını gizliden işaret ediyor. “Pes dedim” kaldım. Bu konuda kendisinden bir tiyo bekliyorum. Darbecilerle balayı yaptığını anlamaktan yoksun Chp’nin hazır mitinglere konmasına şaşırmamasını anladığını kabullenirim. Ama mitinglerin tertipcilerini anlamasını anlamadım. Elbette daha büyüyeceğiz.

Tam Ünver’in bu ferasetine şaşırırken, 2006 yılından beri neredeyse her canlı karşılaşmamızda söylediği bir söz geldi aklıma; “D.Baykal ve avaresinin 2008 yılında (hatta ay ve günde veriyordu ama onu geçelim) Chp saltanatı bitecek. Baykal AnkaraKonyaBurdur üzerinden bir daha geri dönmemek üzere Antalya törsss...” son yazılarından edindiğim izlenim o da bu kurultaydan bir şey beklemiyor. Ama 2008’in yarısını bulduk bakalım ne olacak? Ünver’in yaptığı sihir mi, keramet mi? Göreceğiz!

Cenk Sarıgöl

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

İnsanlık konuşma ve yazıyla yani iletişimle birlikte teknolojik gelişim sağlayabilmişlerdir. Medeniyet ise bu hasletleri hoşgörü, sevgi ve ahlaklı kullanmakla olur.