12 Kasım 2007

Doğru Cevapları Bilen Herkese Hediye Var/dı

Doğru Cevapları Bilen Herkese Hediye Var
Cenk Sarıgöl

Evet! Şimdi sizlere bir test sunacağım. Bu sorulara yanıtlarını cenksarigol@mynet.com adresinden bana iki gün içinde gönderen ve doğru şıkların hepsini bilen tüm okurlarıma hediye göndereceğim. Bakalım Torbalı siyasetinin dün ve bugününe kimler, ne kadar aşina!
1- İlçemizde büyük alt yapı yatırımları yaptığı bilinen ve halen kullanılmakta olan çatlak, bodrumunu su basan, 20 sene sonrasını göremediği için Belediye Binamızı uygunsuz bir planla oturttuğu için cücük kadar meydana hapseden (sonra meydanı taşımak zorunda kaldık. Elbette binayı taşıyamıyacağımıza göre..!) “efsane belediye başkanı” olarak söz edilen kişi aşağıdakilerden hangisidir?
a) Murat Ağa b) Haluk Alpsu c) Ertan Ünver d) Hasan Karatoklu e) R.İsmail Uygur

2- Sık Sık Plan ve projeli işler yaptığından, bilimsel çalışmadan bahseden ama döneminde Çamlık, Aydın asfaltı üzerine diktiği ucube binalar yüzünden halkımızın “Papaz” lakabı taktığı, Metropolis ve Güz Etkinlikleri’ni ilçeye kazandıran belediye başkanı kimdir?
a)Karl Marx b)Mustafa Suphi c)Ertan Ünver d)Müjdat Gezen e)Mustafa Ekmekçi

3- Torbalı’nın en fazla sanayileştiği, fabrika ve kooperatif ruhsatı verilen 10 yıllık görev süresinde: Pazarcı esnafından alınan parayla pazaryerine belediye hizmeti adı altında uzay çatı, 10 kişinin aynı anda girmesiyle dolan dev Türk Hamamı yaptıran. Kendinden önce dikilen ağaçların altına parke taşı döşeyip ve içine bir havuz kondurarak, ilçenin tek nefes alınacak mekânına dönüştüren icraatlarıyla halkımızın başını döndüren belediye başkanı hangisidir?
a)Tansu Çiller b)Ahmet Piriştina c)Adnan Menderes d)Hasan Karatoklu e)Aziz Kocaoğlu

4- İlçemizi kendi heykelini dikerek 7 düvele tanıtan, yıktığı yerler, çıkardığı işçiler, Deve Güreşi, Metropolisspor, bitmiş işi ihaleye çıkarmak gibi ses getiren icraatlarıyla göz dolduran Belediye Reisimiz kimdir?
a)Sümbülzade Vehbi Efendi b)Cinayet Hasan c)Ertan Ünver d)Paşa Kadir e)R.İsmail Uygur

5- İlçenin her yanını kameralarla donatmasına rağmen, Ertuğrulda soyulan dükkânların faillerinin bulunamadığı, kameraların altında esnafın arabasının çalındığı ama ilçemize Alman Üniversitesi kurulması yününde takdir edilecek caba harcayan kişidir. Ayrıca, Atatürk Sanayi Sitesinde artan hırsızlıklara karşı Esnaf Odası tarafından görevlendirilen ve polisin görevini yaparken yılbaşı gecesi bıçaklanan, fakat bıçaklananın kaçarken yolda ölmesi üzerine “o hırsız değil hurdacıydı” diyerek gündeme damgasını vuran eski emniyet müdürümüz kimdir?
a)Mehmet Ağar b)İlker İşbilir c)Sadettin Tantan d)Hortum Süleyman e)Gaffar Okkan

6- İl Genel Meclis üyeliği ve Oda başkanlığını İkisinin de kuyruğunu birbirine değirmeden birlikte yürütür. Yıllardır yaptığı başkanlığında maaş almamasıyla tanınır. Son yıllarda üzerinde çalıştığı en büyük proje ilçemizin sanayileşmeyen tek bakir alanı batı yönündeki Kabaçakırı’na Organize Sanayi Bölgesi kurulması yönündeki çalışmalarıdır.
a)Sezai Tamer b)Civa İsmail Akman c)Muzaffer Sekban d)Ekrem Demirtaş e)Murat Uslu

7- Son seçiminde kıyasıya bir yarıştan sonra rakiplerine “bir taşla 5 kuş vurdum” mektubu gönderen, yılların eskitemediği oda başkanı aşağıdakilerden hangisidir?
a)Yılmaz Odabaşı b)Anthony Quinn c)Şemsi Bayraktar d)Murat Uslu e)Latif Pazarcı

8- Kendi kendine ve yandaşlarıyla seçim yapması ile tanınan, ilçemizde Türkiye’nin en etkin yerel gazetelerden birisi olmasına rağmen başkanı olduğu Oda seçimini duyurmadan yapan, sonrada büyük zafer kazanmış gibi yemekler veren yıllanmış Oda başkanımız kimdir?
a)Latif Pazarcı b)Latif Doğan c)Selahattin Hünü d)Murat Uslu e)A.Kadir Akgül

9- CHP İlçe ve Belediye Başkanlıkları sırasında yerel gazetecilere fırsat buldukça dava açan ama ilçemizi tanıtmak maksadıyla yapıldığını sandığımız “heykel” olayından sonra hakkında onca ağır yazılar yazan büyük gazete yazarlarına dava açmaya imtina eden sayın belediye başkanımız aşağıdaki hangi yerel gazeteciye dava açmıştır?
a)Ertan Ünver b)Abdulvahap Olgun c)Cenk Sarıgöl d)Kubilay Kaplan e)Hepsi


Benim tavşanım tüm kaplumbağaları geçer

Dün yaptığımız ve okurlara hediye vermeyide tahaüt ettiğimiz (bence komik ve düşündürücü) test üzerine birinci soruya eleştirmek üzere Rahmetli Haluk Alpsü’nün oğlu Mehmet Zafer Alpsü bize tekzip mahiyetinde bir cevap göndermişler. Aynen yayınlamadan önce soruyu tekrar yineleyelim. Böylece zaten hükmü kalmayan ve soruyu yanlış bilen okurlarımızda doğru şıkkı öğrenmiş olurlar.

1- İlçemizde büyük alt yapı yatırımları yaptığı bilinen ve halen kullanılmakta olan çatlak, bodrumunu su basan, 20 sene sonrasını göremediği için Belediye Binamızı uygunsuz bir planla oturttuğu için cücük kadar meydana hapseden (sonra meydanı taşımak zorunda kaldık. Elbette binayı taşıyamıyacağımıza göre..!) “efsane belediye başkanı” olarak söz edilen kişi aşağıdakilerden hangisidir?
a) Murat Ağa b) Haluk Alpsu c) Ertan Ünver d) Hasan Karatoklu e) R.İsmail Uygur

“CENK SARIGÖL’ ÜN DİKKATİNE
09/10/2007 tarihli yazınızı esef ve kızgınlıkla okudum. Gazetecilik mesleğinin halkı doğru bilgilendirmek ve yol göstermek olduğunu düşünürsek; sizin ne yapmaya çalıştığınızı anlamakta zorlanmaktayım. Olsa olsa bir art niyet diye düşünmekteyim.
Yazınızda konu ettiğiniz babam HALUK ALPSÜ Torbalı ilçesinde tam 16 yıl, 3 seçim dönemi başkanlık yapmıştır. Ufku kapalı bir insan tahmin edesiniz ki bu kadar süre başkanlık yapamazdı. Hem de son dönemi bağımsız seçilerek başkanlık yapmıştır.
Yaşınızın yetip yetmediğini bilmiyorum. Ama belediye binasının yapım aşamasında neler yaşandığını bir zahmet araştırma gereği duysaydınız yerli esnaflar ve hatta babamın aksi görüşündeki esnaflar zarar görmesin diye böyle bir uygulama yapıldığını öğrendirdiniz. Ayrıca her belediye başkanı mühendis mimar olacak diye bir şart yoktur. Belediye yapım işi tamamlamıştır. Eksiklikleri bulmak belediye mühendislerinin işidir.
Yine yaşınızın yetmediğinin düşünerek rahmetli babamın yaptığı ve hala Torbalı’ da üzerinde yürünen yollar; çeşmesinden su akan yer altı yatırımları BELEDİYE HİZMET BİNALARI NI hatırlatmak isterim.
Babam rahmetli olalı tam 14 yıl oldu. Belediye başkanlığından ayrılalı tam 18 yıl oldu. Ama hala kendisini efsane başkan olarak hatırlayan gerçek TORBALILAR var.
Kimlerin borazancılığını yaptığınızı bilemem. Ama bundan sonra rahmetli babamın adını ağzınıza alır iken bir kez daha düşünüp yutkunmanızı öneririm. Çünkü laf söylemek kolay işi yapmak zordur.”
MEHMET ZAFER ALPSÜ

İnsanın en büyük eseri evladıdır. Öncelikle sevgili oğul ALPSÜ’ya bilgilendirici, cahilliğimizi giderici, aydınlatıcı cevabı için teşekkürü borç bilirim.
Bu ülkede çok hizmet etmek yada kendi kulvarındaki diğerlerinin önünde bulunmak öyle aslında göklere çıkarılacak bir şey değildir. Bunu anlamak için döner geriye bakarsın I. Dünya Savaşından en az Osm. kadar ağır bir anlaşma (Sevr 10 Nisan 1915) imzalamak zorunda kalan Almanlar (Versay 28 Haziran 1919) II. Dünya Savaşına süper devlet olarak girmişler, yerle bir edildikleri halde yine süper devlet olmayı başarmışlardır. Kore’yi gidip biz kurtardık ama dün sazdan çardaklarda yaşayanlar bize teknoloji ve bilgi satar hale geldi. Yani kendi bostanınızdaki karpuzun köyün en büyüğü olduğunu iddia etmek için köydeki tüm bostanları dolaşmış olmanız gerekir. Aksi takdirde zaman geçer sizin bostanın en büyük karpuzu 5 kilo çekerken, alemin tarlasında kaba karpuz 20 kğ etmektedir.
Yollardır bize Demirel, Ecevit ikilisinden birisini tercih etmek zorunda bıraktılar. Demirel az mı hizmet etti bu vatana saymaya kalksa bu yaşında bir ay anlatır. Şimdi dünyayı tanıdıkça meydana çıkıyor herşey! Ülkelerin gelişmişlik hızını geriye bakarak ölçemezsiniz, o sırada yarıştığınız devletlere göre ölçebilirsiniz ancak.
Sayın ALPSÜ “ufku kapalı bir insan bu kadar süre görev yapamaz” diyor. Aynı örnek hatta güzel bir atasözüde var aslında... Böyle görev yapanları bir örneklemeye kalkarsak sayfalar yetmez diğerleri darılır valla. Doğrusu Rahmetli Alpsü’nün ismi dilimin ucuna geldiğinde sık sık yutkundum. Sanırım oruçtan. ‘Efsane Belediye Başkanı’ sıfatına gelince doğrudur. Kimler takmıştır, neden takmıştır? Bizde bu memleketin insanıyız. Gelgelelim benim soruda en çok yanlış şimdilik birinci soruda yapılmış. Bir yöneticinin en büyük özelliği gelecek öngörüsüne sahip olmasıdır. Elbette mühendis, mimar olması gerekmez ama onları dinlemesi gerekir. Ertan Ünver içinde “Kazımdirik Caddesini sadece bir kişi için 5 metre daha genişlememiş olmasından sorumludur” denir.
Buraya kadar tamam mı? Bilmiyorduk, yaşımız yetmiyordu öğrendik. Fakat yazınızın başında “gazeteciliğime laf söylüyorsunuz” orda durunuz. Ben bir test yayınladım ve bununla doğru cevabın bulunmasını istedim. Şimdilik onlarca kişide bu soruyu doğru cevaplamış. Soruda belediye binası çatlat yazdım. Çatlak yav körmüyüz? Bodrumunu su bastığını herkes biliyor. Bu meydan yetiyordu da İsmail Uygur sırf canı sıkıldı, pencereden Atatürk Heykelini görmek istemedi, belediyeyi keyfi zarara uğratmak için mi taşıdı meydanı? Evet cücük kadardı. Eğer siz 20 yıl sonrayı göremiyorsanız ancak Torbalı da Efsane olursunuz yada Türkiye de başka bir yerde değil! Sonra Hizmet üretmek yöneticinin görevidir. Hizmet makamında olmayanlara “neden sende yapmadın” diye sormak, insanlarda izan şüphesi doğurur.Şu kutsal günlerde iyi – kötü ilçemize, halkımıza faydası dokunmuş herkese rahmet ve mapfiret diliyorum. Müslümanların Ramazan sairlerinde Şeker bayramını kutlarım.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

İnsanlık konuşma ve yazıyla yani iletişimle birlikte teknolojik gelişim sağlayabilmişlerdir. Medeniyet ise bu hasletleri hoşgörü, sevgi ve ahlaklı kullanmakla olur.