14 Mart 2009

Torbalı'ya Su Veremedik, Çöplük Verelim

Su Veremedik, Çöplük Verelim

Torbalı Yaz aylarında çektiği su sıkıntısı herkesin malumu, hırçın Torbalı Belediye Reisimiz Ramazan İsmail Uygur, sanki kendileri su işlerini İZSU’ya devrederken çeşmeler akıyormuş gibi büro bile basmıştı. Böylece kendi ve eşlerini heykelini dikmesinde olduğu gibi ulusal basına konu olmuş ve Torbalı’yı ziyadesiyle tanıtmıştı. Kendisine gösterdiği engin performans için teşekkür ederiz! Her zaman yazdım,

parasını aldığı hizmeti veremeyen Belediye en adi yönetimdir

Vatandaşına yaz aylarında su veremeyen, verdiği suda içilmeyen (arsenik) İzmir Büyükşehir Belediyemiz ilçemiz Torbalıda yeni bir hizmet atağına hazırlanıyor!

"Çöplük!"
Aslanlar, Taşkesik, Şehitler (Maşat), Eğerci (Kozluoba), Havuzbaşı ve Çaybaşı yerleşkelerini en fazla etkileyecek havzaya büyük hizmet getirilecek! UYGUNR yer burası belirlenmiş. Orman Bölge Müdürlüğünden 1500 dönüm yer tahsisi yapılmış. Çöplük sayesinde, Taşkesik ve Havuzbaşı çocukları kendilerine yeni oyun alanı bulacaklar. Tıpkı Büyükşehir’in kendisine yeni oyun alanı olarak, buraları seçmesi gibi..! Havasından, kokusundan, yeraltı ve yerüstü sularımıza katacağı minerallerle daha sağlıklı nesiller yetişecek. Üstelik ekonomik gelir seviyesinin artmasını sağlayacak bu çöplük merkezi olmamız! En az 18 ilçenin çöpü buraya her gün yüzlerce kamyonla çekilecek. Bu kamyonlar mazot alacak, yol kıyısında durup, su, bisküvi, sigara, tost alacak büfecimiz, benzincimiz kazanacak. Lastiği patlayacak, aracı bozulacak lastikçimiz, tamircimizin cebi para görecek para… Peşin parayı görünce eminim tüm bu saydığım ağzı bir karış açılmış, gevrek gevrek sırıtmaya başlamışlardır bile!

Elbette bu kamyonlar yol boyunca sızdırma yapacaklar. Üstü açık çöp kamyonları sayesinde naylon poşet zengini oluruz. Karga sayımız artar. Yaz – kış sivrisinek eksik olmaz. Hemde kafa gibi sinekler. Zaten bize gelişmişi yakışır. Biz gelişmiş, modern bir ilçeyiz nede olsa… Deri fabrikası kokusunu her denizden gelen rüzgarda yıllardır çeken Çaybaşı, Pamukyazı, Şehitler, Eğerci, Aslanlar artık kuzey rüzgarları eserken de koku zenginliğini muhafaza eder. Artık yeni Bayındır yolumuz da seyahat daha kokulu ve renkli olur. Günde 2500 çöp kamyonu esans saçarak bu yolu kullanacak! Torbakent sakinleride, Kemalpaşa kavşağı trafik ışıklarında bekleyen çöp kamyonlarından sızanlarla nasiplenir, Atatürk Organize Sanayi Sitesi esnafımızın burun direği mutlu olur. Hurdacılarımız hiç eksik olmaz (Erol Gonca olayını hatırlayınız). Çöplük güzergâhında bulunan yerler özellikle sanayi bölgesinde hurdasızlık vakaları artar! Oturanların çocuklarında ateşli hastalık oranı sobasız evlerde üşüyenleri kıskandırır.

Kara mizah, bir tarafa bir belediye ancak bu kadar beceriksiz, basiretsiz olabilir. Bu saydığımız alana İzmir'in neredeyse yarısının çöpünü yığmayı düşünüyorlar. Herkes bilir yeraltı sularının çoğu, yerüstü sularının ise tamamına yakını denizlere doğru akar. Bu bilimsel gerçekten yola çıkarsak, çöplüğümüzün gelmesiyle birlikte yakın gelecekte ilçemizin doğu, güneydoğu ve güneyi için tüm sularında kirlenme gözükecektir. Yukarda saydığımız yerleşimler dışında Subaşı ovası ve çevresi kesin kirlenmeye maruz kalacaktır. Aslanlar, Taşkesik ve Havuzbaşı’nın yaslandığı dağlardan akan suların güzergâhı bu yöndedir. Kanal, kanalet, arklar buralardan Atalan, Pamukyazı (Arapçı ya da Arapşıh) üzerinden Küçükmenderes’e uzanır. Çöplükle beraber bu yerleşimlerimizin içme sularını kullanmak uzun vadede tehlikeli olacaktır. Olsun İzmir Büyükşehir bize başka kaynaklardan su sağlar! Arsenik beklide daha kabul edilebilir görünür o zaman bize…

Torbalı’ya hangi çöplük taşınacak? “Harmandalı Çöplüğü”. Harmandalı Belediyesi tarafından toplu konut alanı ilan edilen Metin Oktay Mahallesi"nde yapılan konutlarda 2002 yılından bu yana oturduklarını söyleyen Harmandalı Çöp ve Yerel Sorunları Çözme Komitesi Dönem Sözcüsü Nevin Dabanlıoğlu, gazetelere şu açıklamayı yapmıştı:
"Sadece bizim konutlarımızda beş bin kişi yaşıyor. Her gün koku ve çöplüğün bulunduğu tepeden süzülerek mahallemize gelen pis sular nedeniyle sağlığımız risk altında. Beş yılda çöp kamyonlarının karıştığı kazalarda 10 kişi hayatını kaybetti. Çocuklarımız, ateşli hastalıklara yakalanıyor. Çünkü okula gidip gelirken bastıkları yollar, topraklar mikrop yuvası. Yazın camlarımızı, kapımızı zorunlu olarak kapalı tutuyoruz. Yollara dökülen çöp suları ziftleşmekte, bu yolda yürümek zaman zaman zorlaşmaktadır. Çünkü ayakkabılarımız dâhil ziftleşen çöp sularına yapışıyor.

Değerli Torbalılı hemşerilerim siz sakın rahat olmayın!
bana ne ya! Bizi ne ilgilendirir?” gibi Torbalı Belediyemiz triplerine sakın girmeyin. Bakın hiç sesi çıkıyor mu? Türdeş, partili, uyumlu, yoldaş, seçim bürosu açılışdaşı, CHP’li Torbalı Belediyesinin bu duruma ses çıkarmaması tuhaf değil. Âlem sersem, millet budala ya! Ver yaygarayı alttan!
Bize ne canım. Bunlar, Aslanlar, Taşkesik, Havuzbaşı Köyleri ve Çaybaşı, Subaşı Belde ve Mahallelerini ilgilendirir. Onlar düşünsün” vurdumduymazlığı seziyorum. Hani vatandaş aptal, sersem, budala, balık hafızalı ya daha bu yaz susuzluktan kavrulurken, apartman katlarına su çekerken öfkesini dindirmek için bunlar Aslanlar Köyü'nde kuyu açıp, “Gurgur Dağında su bulduk!” diye caka satmadılar.
-Nerde bulmuşlardı Torbalıya yetecek su kaynağını?
Aslanlar.
-Nereye çöp yapacaklar şimdi?
Aslanlar – Taşkesik – Havuzbaşı havzasına.
Yok yok, siz içinizi ferah tutun sevgili ilçem halkı. Ne demişti bir büyüğümüz;

Bizim küçüğümüz kuzu gibi, büyüğümüz buzağı olur!

Çöplük Deponi Alanı” sizin aklınıza hemen ne getiriyor?
Benim aklıma sırasıyla Şunları;
-Metan Gazı,
-Ümraniye Çöplüğü Patlaması,
Daha kurulmamış çöplüğü patlatarak abarttığımı düşünenler çıkacaktır. Hele İzmir Büyükşehir ile türdeş partili Torbalı fanatikleri. Sizin haberiniz yok çöplük patlamadıysa, Ramazan İsmail Uygur, Aziz Kocaoğlu ikilisi başımızda neyi patlatıyor? Çöpsüz Deponi Alanı mı? Çöp Deponi Alanı mı? Ne hizmet ama? Büyükşehir sınırlarına 'Hoşgeldin Hediyesi' gibi..!

Not; Harmandalı’nın şikâyetçilerinden biri de Hava Eğitim Komutanlığı. Askerî havaalanının Harmandalı’na oldukça yakın bir yerde olması sebebiyle, çöplüğe dadanan kuşların varlığı pilotlar için büyük tehlike arz ediyor. Jet pilotu yetiştiren 2. Ana Jet Üs Uçuş ve Eğitim Merkezi Komutanlığı’ndan havalanan uçaklar, son 16 yılda yaklaşık 600 kez kuşlarla çarpışırken, motoruna kuş girmesi sebebiyle bugüne kadar düşen jet uçakları, 4 pilotun şehit olmasına, bir pilotun da yaralanmasına yol açtı. Bunun üzerine Hava Eğitim Komutanlığı, 2004 yılının sonunda İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne başvurarak, çöplüğün kaldırılmasını istemişti. Alternatif alan bulamayan belediye ise kuş kaçıran cihazlar monte ederek ara çözüm yoluna gitmişti.


Cenk SARIGÖL

6 yorum:

  1. başkan ismail uygur ve chpli belediyemize teşekür ederiz! yaptıkları büyük ayıp. torbalıya kötülüktür. şimdi bizden oy mu isteceniz. başka kapıya beyler. çakallara yapsaydınız çöplüğü ya. olmaz demi orda villalar var.
    Aziz Kaya

    YanıtlaSil
  2. İzmir'in cöplük yerinin var olduğunu Torbalı halkı biliyor ama her nedense Ayrancılar'a,Çapak'a,Çaybaşı'ya,Subaşı'ya heryere çöplük yapılacağı söyleniyor halkta güya(!) buna inanıyor=)
    asıl Torbalı'ya çöplük getirilimesinden değil de akp başımıza gelirse Torbalı Belediyesi Çöplük olacak diye korkun!

    YanıtlaSil
  3. İŞTE HALK 5 YILDIR YAPILANLARI GÖRDÜ VE DESTEĞİYLE İSMAİL UYGURU TEKRAR SECTİ HEMDE RAKİBİ DİE DÜŞÜNÜLEN PARTİYE 8000 CİVARI FARK ATARAK...
    HERKESE HAYIRLI UĞURLU OLSUN
    gerci siz pek sevinmemişsinizdir bu duruma tarafsız bir gazeteci olarak ...

    YanıtlaSil
  4. çıkmışın ortaya gazetecim diye bulmuşun meydanı boş habire atıp sıkıyosun.bana kalırsa sen ve hüs4eyin günaydın bir bok bilmiyonuz.bundan sonra susmasını bilin.başbakanınızı yazsanıza fabrikalar kapanıyo millet aç.esnaf kan ağlıyo.yaz bunları yaz.torbalıya güzel işler yapmış adamı yazma.aptul vahapa ve sana hüseyin günaydına inat yakında gazete çıkaracağım.torbalının tarafsız gazetesi olsun diye.sadece gerçekleri yazacağım.teraf tutmadan.milletin kafasını ütülediniz hüseyin ve sen
    yalan malan haberle biraz gerçekleri görün artık.

    YanıtlaSil
  5. Cemal Göksel Yüksel6 Mayıs 2010 16:30

    Bu zulümdür. Torbalı halkının artık yakınmaya hakkı yoktur. 2009 yerel seçimlerinde aynı zamanda izmirin çöpünün torbalıya taşınmasınada onay vermişler ve tastiklemişlerdir. aziz kocaoğlu kendince en akıllıca seçimi yaptı. çöpü oy potansiyeli en düşük ikçeye taşıma kararını verdi. ve bu kararını torbalılar seçimlerden önce bilmesine rağmen gidip yine onu ve uyguru seçerek kararlarını onayladılar.
    bende önce yorum yapan arkadaş yazar için bir bok bilmiyor, meydanı boş buldunuz demiş. acaba yazarmı yoksa torbalı halkını yönetenlermi meydanı boş buldu. o kadar boş buldularki çöplüğü buraya taşıyorlar. arkadaş gazete çıkaracak medeni cesareti var ama yorumun altına bi isim yazacak cesareti yok. madem savunuyorsunuz delikanlı olunda isminizi soy isminizi yazın. sonra üfürürsünüz. sanayinin yolları malum. esnafa yok kepeng, yok kilittaşı parası, yok bilmemne taşıma servisi ortaklıklarıyla başbakan mı darbe vurdu.

    YanıtlaSil
  6. bu millet mal olursa o çöp kafamıza aşağı dökülür....

    YanıtlaSil

İnsanlık konuşma ve yazıyla yani iletişimle birlikte teknolojik gelişim sağlayabilmişlerdir. Medeniyet ise bu hasletleri hoşgörü, sevgi ve ahlaklı kullanmakla olur.