1 Mayıs 2010

Medya Etiği ve Deniz Baykal Videosu

Medya Etiği ve Baykal Videosu

CHP eski Genel Başkanı Sayın Deniz Baykal ve yine CHP’li bayan milletvekiline (Nesrin Baytok) ait olduğu yalanlanmayan görüntüleri “özel hayatın gizliliği” ihlal edilerek kayda alınması ve yayınlanması sadece yasal olarak suç değil, aynı zamanda basın etiği acısından doğru değildir.

Gelgelelim böyle bir skandal haber dünyanın neresinde olursa olsun haberdir ve üzerinde tüm basın organları ve yazarların yorum yapması, eleştirmesi, ele alması gayet normaldir. Özel hayatın gizliliğini ihlal ederek bu görüntülerin yayınlanması ne kadar ahlaksızsa videonun başrolünde oynayanlarında yaptığı o kadar ahlaksız ve iğrençtir. Basın böyle bir haberi görmemezlikten gelemez. Yok sayamaz. Sadece magazinsel boyutları bile işlemeye değer!
Bu yazıyı kaleme alana kadar CHP, Deniz Baykal veya Nesrin Baytok’tan video içeriğinin gerçek olmadığı yönünde bir yalanlama gelmedi. Doğrusu benim gibi birçok insan bunu bekledi. Yalan olmasını, montaj olduğunun söylenmesini temenni etti. Maalesef yalanlanmadığı gibi Deniz Baykal’ın istifa açıklamasının içeriğinden doğru olduğunu da çıkarabiliyoruz. Baykal,
Meskene tecavüz ve ileri teknoloji kullanımı yoluyla tezgâhlanan, bu komplonun iktidar gücü ve olanakları seferber edilmeden, bir muhalefet partisi genel başkanına karşı bu kadar fütursuzca icra edilebilmesi mümkün değildir
diyerek kanımca sadece ret etmemekle ve istifasıyla değil bu cümleyle de içeriği kabul etmiştir! Meskene tecavüz dediğine göre meskeni biliyor! Biliyor ki kamera açısının da objektifin durduğu yere (sanırım banyo) ancak çok küçük ve yüksek teknoloji bir görüntüleme aygıtı konulabileceğini öngörüyor.

Deniz Baykal’ı ve aileye verdiği değeri, siyasi olarak kendisini hiç onaylamasam, tarzını sevmesem de takdir etmişimdir. Bunu sık sıkta çevreme aktardım. Hatta bir dönem önce CHP milletvekili ve MYK üyesi İzmir milletvekili Sedat Uzunbay’ın 2007 seçimlerinde bırakın adaylığı aday adayı bile gösterilmemesi sebeplerine, eşinden ayrılıp, sekreteriyle evlenmesini ilave etmiştim bir yazımda... Sayın hemşehrim Sedat Uzunbay Beyden şimdi özür diliyorum.

Kayıt görüntü içerikleri yasal ve ahlaki değildir. İlk olarak metacafe.com sitesinde yayınlanmış ve ardından bir saat kadarda habervaktim.com sitesinde gösterilmiştir. Metacafe gibi magazin ağırlıklı ve üye paylaşımlarının içeriğini oluşturduğu bir siteyi anlayabiliriz ama ahlak, edep ve İslam kimliğini önemseyen bir site olan habervaktim.com’un böyle bir kaydı içindeki müstehcen görüntülere rağmen yayınlaması yakışmamıştır. Bununla birlikte başbakan ve iktidar partisi milletvekillerinin kayıttan habervaktimin.com yayına almasından hemen sonra haberleri oldu. Başbakanın talimatları ile Türkiye İletişim Başkanlığı (TİB) derhal harekete geçmiştir. Daha CHP yetkililerinin yargı süreci başlamadan videonun yayılması önlendi! Mesela ilgili mevzuat ve yasa çerçevesinde sadece yayınlanan link değil metacafe’ye tüm erişim yasaklandı.

Adalet Bakanlığı’nın dahli ile CHP koordinasyonlu bir ekiple videonun yayına konduğu tespit edilen tüm linkler süratle yasaklandı. Bu yüzden Baykal’ın istifa açıklaması yaparken iktidarı suçlaması en az video içeriği kadar çirkindir. Eğer iktidar partisi bu çirkef görüntülerin yayılmasını isteseydi sadece yasa ve kanunların normal işlemesini sağlaması yeterliydi. Yayıncıların bir içeriği yayından kaldırmaları için savcılığa başvurma, mahkeme kararı veya hâkimin tedbir koyma hükmü alınması bunun TİB ve Telekomünikasyon Başkanlığına sevki, yayıncının itiraz süresi ve en az iki gün içinde yerine getirme yasal hakları bulunduğu göz önünde bulundurulmalıdır. Oysa burada işler jet hızıyla halledilmiş, daha mahkeme kararı olmadan 2937 sayılı kanunun 7. Maddesi işletilmiştir. Metacafe.com adresine girdiğinizde de ve tib.gov.tr adresinden sorgulama yapıldığında görülecektir ki yayın yasağı daha mahkemenin tedbir kararı çıkmadan Türkiye İletişim Başkanlığının inisiyatifi ile kapatılmıştır.

Ayrıca bence haksızlık ve iletişim özgürlüğünü engelleyecek şekilde. Zira normalde üye paylaşımlı sitelerde sitenin tamamı değil, sakıncalı veya yasaya aykırı içerik barındıran link kapatılırken, metacafe.com sitesine tümden erişim yasağı konulmuştur.

Sonuç olarak Sayın Baykal milletin midesini bulandıran ve Türk Siyasetini küçük düşüren durum için ille de birilerini suçlayacak ve kabahatli arayacaksa kendinden başlamalıdır. Önce partililerinden başlamak üzere tüm halkımızdan özür dilemelidir. Siyasi değerlendirmelerimizi sonraya bırakmak üzere “Hırsızın hiç mi suçu yok?” dediğimizde ortalama Türk vatandaşlarının hemen aklına gelecek Nasrettin Hoca fıkrasını hatırlatmadan geçemeyeceğim.

Cenk SARIGÖL

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

İnsanlık konuşma ve yazıyla yani iletişimle birlikte teknolojik gelişim sağlayabilmişlerdir. Medeniyet ise bu hasletleri hoşgörü, sevgi ve ahlaklı kullanmakla olur.