31 Aralık 2007

Anlaşamıyorlar, Anlaştılar, Anlaşılır

Anlaşamıyorlar, Anlaştılar, Anlaşılır



Uzun bir aradan sonra buluşmamız bayram ertesine denk geldi. Başlık karmaşık gelebilir ama açıklamaya çalışacağım. “Anlaşamıyorlar” aslında bir yazısında Abdulvahap Bey'in Belediye Bşk. Sayın Ramazan İ. UYGUR ve AKP İlçe Bşk. Mahmut A. KAYA hatta her iki ismin kendi parti seçilmişleri ile aralarındaki münasebeti anlatmak için sarf ettiği cümledir. “Anlaşıldı” ise bu ikilinin ve sair şükeranın OSB konusundaki ortak tutumlarıdır. Hah işte bu ortak tutumları yani olması yönündeki sessizlikleri ilerde bu ilçeye vereceği zarar ise zamanla “Anlaşılır”Şimdi isimlerini buraya yazacağım ilçemiz etkililerinden hangisinin OSB'nin Kabaçakırı'na kurulmaması yönünde bir açıklamalarını duydunuz: R.İ.Uygur, M.A.Kaya, Muzaffer Sekban, Sezai Tamer vb. Normalde anlaşamadıkları ve zıt görüşleri ile sık sık gündemi işgal eden bu isimlerin hiçbirisi itiraz etmedi. Hatta çevre muhtarlardan Veli Koç haricinde sesini yükseltende olmadı. Özbey Muhtarı Kerim Özlü muhtemelen “benimle sözü edilen alan arasında bir köy var” demiştir. Metropolis bırakın sınırlarında köy merkezinin neredeyse içinde olan Yeniköy Muhtarı Turgut Buluş ise “benden daha fazla Ahmetli sınırlarına yakın” diyerek kurtulabilir mi kendini? Bir keresinde çok sevdiğim ve her zaman takdir ettiğim Buluş'a “Abi buraya OSB konusunda bir açıklama yapmalısın. İlerde bu durum en çok sizi etkileyecek” dedim. Lakin bana “ya Cenk işsizlik çok fazla köyümüzden işçi alacaklar! 5 kişide çalışsa bu büyük rakam..” demişti. Göreceğiz bakalım! Kaç kişi çalışacak? Torbalı da onca fabrika varda madem neden ilçede işsizlik oranı Türkiye ortalaması kadar?

Evet! “Ben OSB'nin Kabaçakırı’na kurulmasına karşıyım” bu cümleyi sadece gelecek nesillerin vicdanında yargılanırken suçum hafiflesin diye burada iliştirdim. Sakın ola sanayiye karşı olduğumuzu, Torbalı'nın daha fazla sanayileşmesini istemediğimiz düşünülmesin. Elbette gelmelidir. Ama bunun için Saipler ile Çapak arasında dönümlerce yer var. Arslanlar da Gurgur Dağı ve Top Tepe arası da öyle... üstelik yeni düzgün bir yolda yapıldı.Karşı çıkarken en önemli gerekçem şu;Torbalı büyüyor. Kuzeyi (Kuşcuburun, Yazıbaşı, Çapak altı), Kuzey-Batı (Pancar, Ayrancılar), Kuzey-Doğu (Karakuyu, Kemalpaşa yolu), Doğu (Fetrek Çayı ve çevresi), Güney-Doğu (Çaybaşı, Pamukyazı, Subaşı) sanayi alanları ve fabrikalarla dolu. Torbalı da genel olarak iki yönden rüzgar yani hava alır. Birisi Kuzeyden esen rüzgarlardır ki çoğu Karabel üzerinden gelir. Diğeri ise özellikle yaz akşamları sadece bir saat denizden yani Belevi, Sağlık tarafından esen lodos (bozyel). Düşünün geriye ne kaldı: Güney-Batı ve Batı. Hadi rüzgarı bırakalım (havasız yaşanmaz ya!) bu şehir ne tarafa büyüyecek diye sormaz mı hiç bu ilçenin yerel yönetici ve yönetici adayları? 15 yıldır Torbalı Mahalleri ve Ertuğrul Mahallesi arasındaki boşluğu yapılaştırarak idare ettik. O da dolmak üzere...

Doğu zaten Fetrek Çayına dayanmış. Son dönem imar Yeniköy-Özbey tarafına ilerliyor. Zaten Güney eski bataklık ve Cezaevi artından Sağlık'a kadar imara çok elverişli değil. Akıl ilçenin otobana yani Batı istikametinde büyümesinin mantıklı olduğunu söylüyor. Tabii bu arada sevgili ve çok saygılı yöneticilerimizin bu konuda ne düşündüğünü bilmek zor.

Zannedersem imar konusunu yakın, partili, hısım-akrabaların aldıkları yada alacakları komisyon belirlemiyordur. Yoksa bu ahlaka aykırıdır değil mi? Bakın bu yazıda OSB'nin Kabaçakırı'na kurulmasını eleştirdim ama Metropolis'ten hiç bahsetmedim. Zaten o konuda Ertan Ünver yeteri kadar dil döktü. Elbette tarih, vizyon, turizm, kimlik, etiket, marka kelimelerinin içeriğinden haberdar bir kaç özverili avukat ve sivil toplum kuruluşu hariçinde sesini duyan olmadı. Kapasite bu abisi, tüm mesele de bu..!

Biz daha bir anlayacakları dilden anlatmaya çalıştık. Yarın imara açıp satacak yer kalmayacak. Bu arada Özbey'in sevgili sakinleri siz artık kamyonların yollardan kaldırdığı tozun ürünlerine zarar verdiğini, büyümesini engellediğini, hastalık yaptığını iddia etmesin. Nasılsa artık işçi olacaksanız! Olmasanız da siz daha toz ve yağma görmediniz. Şimdi 10-15 kamyona karşı çıkıyorsunuz ama ileride gelecek 100-150 kamyona ses çıkarmıyorsunuz öyle mi? Bana da çok mantıklı geldi doğrusu!!

Gelelim Ahmetli Köyü'ne Veli Koç başına gelecekleri en iyi kavrayan çevre muhtarı olduğunu kanıtladı. Eh Kabacakırı OSB ile dolunca atık suyun eğimi ne yöne? Ahmetli. Kuzey rüzgarı OSB üzerinden aldığı tertemiz havayı! Vereye sürükleyecek? Ahmetli. Vay temiz havaya alışmış yörüklerin haline, çekin kurumu içinize! Sakın birilerinin “atık su tesisi yapılacak, havayı kirletecek kuruluşlar gelmeyecek” söylemine kanmayın. Bakın Torbalı'ya kaç kuruluşta atık su tesisi var, kaçında var olanlar çalıştırılıyor? Peki kim bunları denetleyecek? Torbalı Belediyesi, Ticaret Odası falan filan. Eh Kabacakırı OSB de ancak bu kadar denetlenir. Yok yeise düşmeyin umutvar olunuz. Nasılsa hepimiz ölümü tadacağız.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

İnsanlık konuşma ve yazıyla yani iletişimle birlikte teknolojik gelişim sağlayabilmişlerdir. Medeniyet ise bu hasletleri hoşgörü, sevgi ve ahlaklı kullanmakla olur.